5 Steg til bedre Selvfølelse

Her er en liste, som jeg ofte bruker selv når jeg føler at ting stopper litt opp og motivasjonen er på bånd. Jeg har skrevet tidligere om hvordan det å ha mye fysiske og psykiske påkjenninger påvirker selvfølelsen og det at man ikke tar godt nok vare på seg selv. Du kan lese innlegget mitt her:

“Når helsen ikke er på topp, Sier ofte hud og kropp stopp”

Disse punktene bruker jeg ofte aktivt selv for å komme meg ut av denne negative spiralen, og under går jeg litt inn dypere i de punktene jeg beskrev i det forrige innlegget mitt. Som sagt tidligere, det spiller ingen rolle om du begynner i den ene eller andre enden, det viktigste er at du begynner en plass.

 

1. Sett av tid til deg selv

– Gi deg selv “lov” til å ta en pause fra alt annet enn deg selv. Fokuser på noe du ønsker å gjøre og få det gjort.

– Bruk gjerne en kveld til din egen “spa-kveld”. Du kan prioritere å ta en god lang og varm dusj, hvor du f.eks begynner med å skrubbe kroppen, vasker og kurer håret, etterfulgt av å nappe dine egne bryn for å så stelle neglene dine mens du ser på en favoritt serie.

– Ta en tur til frisøren eller hva med å unne seg selv en time hos en massør?

– Føler du at du ikke har fått tid til å ta vare på kroppen i form av fysisk trening? sett av tid til å gjøre nettopp dette. 

– Legg deg tidlig en kveld etter et godt varmt bad/dusj og les et magasin eller en god bok. Det skal ikke alltid mer til for å føle velvære.

– Kjenn etter hva DU trenger og prioriter deretter.

 

2. Tenk Kosthold, Mosjon og Søvn

– Dette er utrolig viktige punkter, og jeg skal innrømme at her er jeg oftest dårligst å prioritere. Disse punktene er så opplagte og logiske at det føles som et enda større nederlag når en ikke alltid får det til. Det er viktig å ikke banke seg selv opp for å ikke klare å ha alt perfekt å på stell når det kommer til kosthold, trening og søvn, vi er alle forskjellige og flere lever med kroniske sykdommer som gjør det ekstra vanskelig å følge opp akkurat disse punktene i hverdagen, allikevel er det så utrolig viktig å prøve. 

– Prøv å få i deg en god frokost, hver dag. Jeg vet det til tider kan være vanskelig, men starter en dagen med god frokost vil en også føle sult videre ut over dagen som igjen gir motivasjon til å spise flere mindre måltider enn et stort middagsmåltid (kremt, det hender) argo en får mer energi og overskudd utover dagen til å ta fatt på dagens oppgaver og gjøremål 

– Du trenger ikke å gå på treningstudio hver dag for å få mosjon. Tenk på dine gjøremål som trening, vasker du huset, springer opp og ned trappene med skittentøy, går du ut med søpla, så tenk at dette er to fluer i et smekk. Du er fysisk aktiv samtidig som du får gjort ting som kanskje har ventet på seg. Tenk positivt, og gi deg selv creds for å være effektiv. 

– Prøv å ha rutiner, spesielt når det kommer til søvn. Legg deg og stå opp noenlunde samme tidspunkt hver dag. Trenger du å hvile på dagtid, prøv å sette av et fast tidspunkt til dette.

– Start der du er! Ikke legg lista for høyt og sett heller delmål. Husk at vi alle er forskjellige både når det kommer til interresse av kosthold, trening, og noen trenger mer søvn enn andre. Det finnes ingen fasit på hva som er korrekt, men det finnes veiledende anbefalinger. Bruk disse anbefalingene til din egen fordel og tilpass dem utifra ditt behov og helse.

 

3. Ta tak i det du har utsatt

– Mestring gir god selvfølelse, har man over en lengre periode stoppet opp, og utsatt ting som “bør” bli gjort, er det viktig å ta tak i dette for å føle mestring. Det trenger ikke å være mer enn at man burde ha gått ut med båset, satt på en vask med klær eller så enkelt som å ta inn og ut av oppvaskmaskinen. Du trenger ikke gjøre alt på en gang, men prøv å gjøre en ting hver dag, så vil du i det minste kunne føle mestring over denne ene tingen du fikk gjort. Husk å ros deg selv, uansett hvor lite det måtte være du “føler” du har fått gjort. Det viktigste er at du har tatt tak, begynt på prosessen og ikke minst prøvd. Det er bra nok i seg selv.

– Om det virker for overveldende å starte i praksis, kan du begynne med å skrive en liste over ting du ønsker å få gjort i løpet av dagen eller uken, huk av på listen etter hvert som ting bli gjort og du vil se at ting går framover og ikke står stille.

– Spør om hjelp, ikke føl det som et nederlag å be venner å familie om hjelp. Føler du at tiden ikke strekker til, be om hjelp til barnepass eller er du for sliten til å ta hele husvasken selv? Be en god venn eller venninne om å hjelpe, så kan du spandere en kaffe eller et glass vin siden som takk for hjelpen.

 

4. Vær sammen med mennesker som gir deg noe tilbake

– Kjenner du av og til at noen mennesker bare tapper deg for energi når du er sammen med dem? Kanskje de ikke er helt på samme plass i livet som du? De har kanskje et helt annet fokus enn deg, andre prioriteringer i livet og andre problemer som virker helt meningsløse for akkurat deg? I perioder hvor man har lite overskudd selv, bør man også tenke mer på seg selv og heller omgås med andre mennesker som gjerne gir noe tilbake. Ikke i form av fysiske gjenstander, men heller mer av empati, forståelse og ikke minst kjærlighet. Omgi deg med med “likesinnede”, da mener jeg noen som er god for deg i din situasjon og der du befinner deg i livet akkurat nå. Gjør du det, vil du også føle at du kan “gi noe tilbake” og styrke din egen selvfølelse.

– Prøv så godt det lar seg gjøre å være sosial og omgi deg med positive mennesker som er forståelsesfulle. Ikke bruk energi på mennesker som du hver gang etter et møte sitter igjen men en vond magefølelse. Kutt ut negative vennskap og fokuser heller på de gode. Vennskap skal gå begge veier, så kjenn etter hva og hvem som gjør deg godt, og gi tilbake.

– For meg er jeg aller lykkeligst når jeg er sammen med mine nærmeste. Spesielt sønnen min Caspian. Han er en enorm inspirasjonskilde og stor motivasjon i livet mitt. Det er også godt å bruke tid på nærmeste familie og venner. De gir mye tilbake og dømmer (som regel) ikke. Kjenn etter hvem som inspirerer og motiverer deg, og vær sammen med dem.

– Ikke press deg selv. Kjenner du at det ikke er dagen for å være sosial, så stå over, gode venner vil forstå og det kommer en dag i morgen også, men pass på at du ikke blir for isolert i deg selv og dine egne tanker, det er ytterst få mennesker som har godt av det i lengden 😉

 

5. Gjør noe som gjør deg glad

– La deg selv få en pause, bestem deg selv for en dag du ikke “må” gjøre noe, gjør noe som du har lyst til og som gjør deg glad

– Liker du å spille dataspill, se film eller serier, så tillatt deg en kveld hvor du enten bare sitter foran dataen eller tv-en hele kvelden og ikke gjør noe annet enn nettopp det, prøv å ikke få dårlig samvittighet for å unne deg noe du liker å gjøre, og tenk at du har lov til å ta “en pause i bakken”.

– Ta en tur ut med venninner, enten det bare er for å komme ut av huset og få litt påfyll fra andre over en kopp kaffe eller unn deg en tur på byen for å danse (om du liker det da) 😉

– Er du en kreativ sjel? Lag noe. Enten det er å sy, male, tegne, strikke, eller noe du liker å holde på med. Når du er ferdig med produktet vil du se at det gir en god mestringsfølelse og ikke minst glede av å gjøre noe produktivt. Skulle du være så uheldig at det ble en fiasko? prøv å ta det som en lærdom og prøv igjen, kanskje neste ting blir et mesterverk?

– Puss opp. Ja tro det eller ei. Noe av det som har gitt meg størst mestringsfølelse og god selvfølelse er at jeg har pusset opp flere rom i huset. Det er kanskje stress mens det står på, men resultatet gjør det absolutt verdt det. Det som kanskje var min største utfordring var når jeg fikk for meg å bygge en terrasse. Og fy søren, så klarte jeg det også! Nettopp det snakker jeg om stolt til andre den dag i dag. hehe. Og ja! Det er lov å skryte av seg selv innimellom også 😉 Synes du det kanskje høres litt avansert ut å begynne med et helt rom? Kjøp deg et nytt møbel fra ikea, jeg skal love deg at det er rene iq testen å skru sammen, men når du først får det til så føles det helt fantastisk! 😉

 

 

Til syvende å sist handler det om balanse og ikke minst kjenne etter egne behov. Det kan også være lurt å minne seg selv på hva man har oppnådd en gang i blant. Selv er jeg forferdelig dårlig til nettopp dette, og glemmer fort alt det “gode” jeg har utrettet og blir ofte veldig selvkritisk. Noen ganger må man bare si til seg selv at ting er bra nok og at det kommer en dag i morgen og det gjør ingen ting om man tar det i sitt eget tempo. Det er så viktig å ikke sammenligne seg selv med andre, men heller se innover i seg selv, hva en selv har oppnådd og prøve å tenke positivt. Det er ikke alltid like enkelt, men hva hadde livet vært om alt var enkelt? Man trenger utfordringer for å vokse som menneske. Og ikke glem å gi deg selv litt skryt av og til. Det er viktig å få lov til å kjenne at man er bra nok som man er. Jeg sier en gang til, vi er alle forskjellige og derfor enda viktigere at man tar tak i ting utifra vårt eget utgangspunkt.
 

Jeg håper disse tipsene kan hjelpe andre der ute som kanskje til tider sliter med å finne igjen mestringsfølelse og balanse i hverdagen. Og håper og tror at disse punktene kan hjelpe til bedre selvfølelse. Det er i hvert fall noe som hjelper meg.

 

Legg gjerne igjen en kommentar om du har noen andre tips å komme med 😉

 

 

XOXO

– Charlene

 

#makeup #beauty #skjønnhet #velvære #helse #psykiskhelse #selvfølelse #selvtillit #livet #personlig #blogg #meninger #tanker #holdninger #tanker #tips #familie #barn” Kode for å importere bloggen min til Nouw: 3165098529″

8 kommentarer

Siste innlegg